GISPEN circulair met tuinbouw

Circulaire (bouw) materialen voor interieurbouw en meubels. Daartoe benaderde SIGN GISPEN. GISPEN is marktleider op het gebied van kantoorinrichting en heeft onder meer een raamcontract met de Rijksoverheid. De GISPEN Workbox - een modulaire vergaderunit- leek geschikt om te verduurzamen met akoestische panelen van reststromen uit de tuinbouw.

SIGN gaf CoBBE (Hogeschool Avans) opdracht om myceliumcomposieten te ontwikkelen op basis van tomatenstengels en de start-up Fungalogic opdracht voor de ontwikkeling van akoestische panelen. De circulaire akoestische panelen zijn technisch toepasbaar in verschillende producten. Het eerste product is de circulaire versie van de workbox. De materialen uit de tuinbouw, vervangen de huidige steenwol, polyester doek en MDF.

SIGN werkt in het programma circulaire kas: verwaarding van reststromen aan diverse non-food industriële toepassingen voor reststromen van tuinders. Het doel is om clusters tuinbouwbedrijven in de toekomst de huidige reststromen kunnen omzetten in economisch waardevolle producten, zoals meststoffen en bodemverbeteraars. 

Behalve de panelen heeft SIGN ook schilderijen met planten en sensoren ontwikkeld voor vergaderunits. Deze kunnen met dynamische ventilatie voor schone lucht zorgen in de Workboxen.

Op 1 november presenteert Gispen de nieuwe producten aan haar klanten, inclusief de circulaire versie van de workbox, die in samenwerking met SIGN werden ontwikkeld. Op 7 november is er bovendien een Circulaire Beurs in Den Haag, waar de innovatieve workbox te zien zal zijn voor een bredere groep overheden en het bedrijfsleven.

De investeringen van SIGN in dit programma zijn mogelijk gemaakt door financiering van Interpolis, LTO Noord Fondsen, en het ministerie van LNV. Met dank aan kwekerijen Futagrow /Prominent, Lans, De Westerschelde, Geb. Duijvestijn, Looye, en Vereijken.

Lees over de ontwikkeling van de workbox in de blog van Sarah Schiffer, productmanager bij Gispen.

 

gepubliceerd: 2018-11-01 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland. SIGN heeft voor de uitvoering van haar werkprogramma een alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp