Sky garden: het eerste gekweekte paviljoen van Nederland

Op initiatief van SIGN is de Sky garden ontwikkeld, dat de voordelen van groene werkplekken met voldoende daglicht communiceert. Het komt op het dakterras van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Het bestaat voor 80% uit gekweekte bouwdelen: reststromen uit de oesterzwamteelt, die aan een plaatmateriaal zijn vastgegroeid en vervolgens gedroogd. Het paviljoen is het komende jaar te boeken als vergaderzaaltje door de gebruikers van beide ministeries. De Sky garden laat de voordelen van groene en vitale werkplekken zien, in een circulair gebouwd paviljoen vol daglicht en innovatieve plantensystemen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Topsector Tuinbouw blijkt namelijk dat groen mensen creatiever maakt, het stresshormoon cortisol vermindert en het werkplezier verhoogt. Het paviljoen is ontwikkeld door de Haagse start-up Fungalogic en SIGN. Het paviljoen opent in de Nacht van de Innovatie op 7 juni en blijft minimaal een jaar staan. 

Hoe kweek je een paviljoen?
De startup Fungalogic maakte de bouwdelen door de reststroom van een oesterzwamkweker aan de houten wanden vast te laten groeien. Daarna heeft Fungalogic de bouwdelen gedroogd. Het drogen stopt de groei van het mycelium; het droge materiaal heeft goede isolerende en brandwerende eigenschappen. Als het paviljoen ooit afgebroken wordt, kan het mycelium de bodem verrijken met organische stof.

Groene innovaties
Waarom zijn planten en daglicht belangrijk voor mensen? Uit wetenschappelijk onderzoek van de Topsector Tuinbouw blijkt dat groen mensen creatiever maakt, het stresshormoon cortisol vermindert en het werkplezier verhoogt.

Mensen in een groene omgeving maken minder typefouten, zijn minder agressief, voelen zich gelukkiger en ervaren minder snel stress. Ook de werkgever heeft daar baat bij: medewerkers zijn 6-15% productiever. In dit circulaire paviljoen vergader je tussen het groen met veel daglicht. Planten reinigen de lucht en zorgen voor voldoende bevochtiging.

Het paviljoen is ingericht met verschillende plantensystemen, die de lucht gecontroleerd reinigen.

De modernste groene systemen meten de luchtkwaliteit met sensoren: is de lucht verontreinigd of te droog, dan zorgen ventilatoren voor een luchtstroom langs de planten. De Zwolse startup Cloudgarden heeft daarvoor een combinatie van verlichting en ventilatie ontwikkeld, die boven het groene schilderij hangt.  Het groene schilderij is een zorgenaamd ‘Living picture’ van Mobilane.

De ‘Greennest Tower’ bevat drie rijen van vijf planten; de ventilatielucht voert langs de wortels, wat de effectiviteit van de luchtbevochtiging en -reiniging bevordert. De ventilatie unit met luchtsensor zit bovenin de toren. Ontwerp : ‘Young designer of the year’ Teresa van Dongen. Productie Growup Hydroponics.

Waarom is het een circulair paviljoen?
In de praktijk komt Circulair bouwen neer op demontabel bouwen, hergebruik van onderdelen en selectie van duurzame en herbruikbare materialen. Voor dit paviljoen is gekozen voor:

- Ekotex: verf met grafeen en kalk
- Modulaire, her te gebruiken glazen pui
- Akoestische wandpanelen van mycelium door Officina Corpuscoli (Amsterdam), ontwerp en ontwikkeling Maurizio Montalti

Meer dan 80% van het paviljoen bestaat uit het mycelium composiet, dat als bodemverbeteraar is in te zetten als het paviljoen wordt afgebroken.

Myceliumlampen en kruk
De hanglampen en de kruk van Krown Design in het paviljoen bestaan uit landbouwresten, die aan elkaar gegroeid zijn door het mycelium van een paddenstoel.  In de afvalfase kan de lampenkap dienen als bodemverbeteraar.

Innovatieve sprinkler
Bij het ministerie gelden strenge eisen t.a.v. brandveiligheid. Aansluiten op het reguliere sprinklersysteem was erg kostbaar. Speciaal voor woningen hebben TU Delft, BAM en VSH de waterleidingsprinkler ontwikkeld, die  veilig functioneert bij aansluiting op de relatief lage druk van het waterleidingnet.  Waterleidingsprinkler.nl

Samenwerking tussen ministeries
Het paviljoen is tot stand gekomen dankzij de medewerking van medewerkers van diverse ministeries en Rijksdiensten, waaronder de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Klimaat, het Rijksvastgoedbedrijf en Facility Management Haaglanden.

Uitvoering
Fungalogic voor het paviljoen, Growup Concepts voor de inrichting met groene innovaties, onder begeleiding van SIGN.

gepubliceerd: 2018-05-24 | tagged: nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland. SIGN heeft voor de uitvoering van haar werkprogramma een alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Peter OeiPeter Oei
Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 51 54 28 82
Email Dewi Hartkamp