Verleidelijke en verse tussendoortjes

In de westerse wereld snacken we onderweg vaak ongezond. Omdat we tegenwoordig maar liefst 8 eetmomenten hebben in plaats van de reguliere 3, is het belangrijk om tussendoortjes gezonder te maken. Veel voedingsmomenten vinden buitenshuis plaats, bijvoorbeeld op je werk, op school, onderweg in het openbaar vervoer of in algemene gebouwen zoals ziekenhuizen. Dit verhoogt de urgentie om ook het aanbod van tussendoortjes gezonder te maken. Want de drank- en snackautomaten op (onbemande) locaties zijn vaak gevuld met suiker en vette etenswaren. Verrassend genoeg vooral in Nederland, terwijl wij zo veel groente en fruit telen. Dit moet toch anders kunnen?

SIGN stimuleert een gezonde samenleving door middel van innovaties voor gezonde snackconcepten, gezond gedrag en gezonde (eet)omgevingen. In Europa bestaan er al een aantal slimme concepten, zoals de Healthy Fridge. Dit is een in-novatieve slimme koelkast met ultraverse producten. Deze zie je helaas nog beperkt, zelfs op de meest logische locaties zoals high-end kantoren, professionele sportopleidingen en ziekenhuizen is het nog geen vast onderdeel van het assortiment.

In Nederland associëren consumenten snacken vaak met ongezonde tussendoortjes. Daar moet dringend verandering in komen. Met

#doeheteensanders wil SIGN deze verandering stimuleren.

Gezonde ‘koelkast’ concepten
SIGN en Healthy Fridge werkten samen met ACD-studenten van de TU Delft om inspirerende en aansprekende concepten voor gezonde ‘’koelkasten’’ te ontwerpen die bijdragen aan het vergroten van bewustwording, en de aantrekkelijkheid en acceptatie van gezonde tussendoortjes. Er werden verschillende doelgroepen gedefinieerd zoals studenten, patiënten en kantoormedewerkers.

Voorbeelden van de gezonde concepten zijn oa:

- Groentebonbons (ook verkrijgbaar als cadeau in pop-up stores)
- Gezonde snackgroente AU-TOmaat voor de kantooromgeving
- Beloningssystemen voor gezonde tussendoortjes die gebruikmaken van realtime verbindingen met consumenten elders
- Snacks met behulp van storytelling voor museumlocaties
- Voedselcontainers gemaakt om gezond voedsel te delen
- Eetbare verpakking….

Benieuwd naar al deze inspirerende concepten? We hebben een compilatiefilm gemaakt.

gepubliceerd: 2023-06-14 | tagged: news nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp