Prijsvraag met realisatiebudget restbiomassa

Foodvalley NL en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland werken samen om nieuwe ketens te realiseren voor het verwaarden van plantaardige stromen tot waardevolle producten en ingredienten. 

Middels een prijsvraag, verbinding met het ''upcycling'' netwerk van FoodValley NL en een realisatiebudget van 50.000 Euro die SIGN ter beschikking stelt, zoeken we  haalbare business voor de verwaarding van tuinbouw restbiomassa tot ingredienten voor voedsel of voedermiddel.

Bezit jij de raffinage oplossing die we zoeken?

Lees meer over de prijsvraag hier 

Lees meer over de upcycling netwerk van FoodValley NL About the Upcycling Community I Foodvalley NL

 

Achtergrond tuinbouwreststromen

Van alle voedingstuinbouw gewassen, verliest tomaat het meest blad gedurende het seizoen. Deze reststroom bevat nog veel waardevolle eiwitten. Eén van de meest voorkomende eiwitten in tomatenbladeren is Rubisco. WUR heeft methodieken ontwikkeld om deze te extraheren, maar deze route is nog niet opgepikt door het bedrijfsleven. COSUN en Grassa hebben wel haalbare business uit raffinage van suikerbietenblad en gras. 

Tomatenblad kan daarnaast een bron zijn voor de productie van enzymen, die vervolgens weer in voedsel kunnen worden toegepast als ingrediënt. Iets waar SIGN in 2015 al met de Universiteit van Portugal en AVANS studenten hebben onderzocht. Om nu de slag naar de praktijk te maken, is het nodig dat technologiebedrijven de mogelijkheden om tomatenblad -al dan niet in combinatie met stengel massa- te raffineren gaan oppakken en op te schalen naar serieuze business. De case van tomaat is het meest concreet, andere tuinbouwreststromen en vergelijkbare voedingsstoffen sluiten we niet uit.  

gepubliceerd: 2023-02-16 | tagged: news nieuws

Waard&vol Groen

Dewi HartkampDewi Hartkamp
Programmamanager
+31 (0)6 53 13 19 44
Email Dewi Hartkamp
Dewi Hartkamp op Twitter

Logo Glastuinbouw Nederland Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland.
SIGN werkt voor de uitvoering van haar innovatie- programma samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Arjan van SteekelenburgArjan
van Steekelenburg

Gedetacheerd
vanuit min. LNV
+31 (0)6 20 01 99 74
Email Dewi Hartkamp